Bitcoin je příliš drahý, je Lightning Network dobrá alternativa?

Transakce v hlavní síti Bitcoin za účelem nákupu kávy je například drahá. Na potvrzení byste si také museli počkat téměř 70 minut. Není to vlastně alternativa ke klasickému bankovnímu systému. I zde převody někdy trvají poměrně dlouho, ale platba lze provést na počkání.

Na vyřešení tohoto problému byla implementována v roce 2018 a integrována do původního blockchainu Lighning Network. Díky technologii by mělo být možné provést celkem milion transakcí za sekundu.

Hlavní vrstva Bitcoin je příliš drahá

Podle Glassnode je na mainnetu Bitcoin stále více velkých transakcí. Přibližně 63 procent všech on-chain převodů mělo hodnotu 10 milionů USD nebo více.

Tato dynamika se od druhé poloviny roku 2020 neustále zvyšuje. To dokazuje, že  velké transakce nyní probíhají především v hlavní sít . Pro investory, kteří mají malý kapitál nebo si chtějí koupit kávu v plážovém baru v Salvadoru, jsou poplatky prostě příliš drahé.

Vzhledem k tomu, že přenosy v síti Lightning jsou zpracovávány „off-chain“, není třeba čekat na potvrzení.  Nákup kávy přes Lightning by dnes stál průměrný poplatek 0,00022 USD – zanedbatelné s klesajícím trendem.

BTC příliš drahé: Lightning jako alternativa?
zdroj: Glassnode

BitcoinVisual , online portál, který poskytuje vizualizace BTC sítě, ukazuje historii Lightning Network od počátku této technologie. Takže nyní, po více než čtyřech letech, existuje 17 000 uzlů. Tyto uzly slouží jako validátory. Platí: čím více uzlů síť má, tím je decentralizovanější.

BTC příliš drahé: Lightning jako alternativa?
zdroj: BitcoinVisuals

Kanály otevřené od spuštění se také zvyšují společně s novými uzly. Kanál Lightning vždy existuje mezi různými stranami. Jako příklad lze opět použít nákup kávy, kdy je otevřen kanál ze soukromé peněženky do peněženky kavárny.

BTC příliš drahé: Lightning jako alternativa?
Zdroj: BitcoinVisuals

Kapacita sítě, tj. BTC obsažené v protokolu, stejně jako u předchozích grafů na začátku července zaznamenala pokles poté, co cena BTC klesla pod 20 000 USD.

BTC příliš drahé: Lightning jako alternativa?
Zdroj: BitcoinVisuals

Alternativa k finančnímu systému?

Neustálý růst Lightning Network je působivý. Alternativa platby se nevyužívá pouze v jihoamerickém Salvadoru. V USA například Jack Mallers oznámil implementaci škálovacího řešení ve stávajících platebních strukturách na Bitcoin Miami Conference 2022. Herní gigant Square Enix do ní nedávno investoval prostřednictvím společnosti Zebedee a chce vybudovat play-to-earn funkce založené na BTC.

I když je aktuálně evidovaných 100 milionů dolarů ve srovnání s platebními giganty jako Visa nebo Mastercard mizivě malá částka, přijetí a používání sítě rychle roste. Za necelých pět let se Lightning Network vyvinula ve vážnou alternativu stávajícího finančního systému.

Originální článek Bitcoin je příliš drahý, je Lightning Network dobrá alternativa? pochází z webu CryptoSvet.cz.