Prezidentka ECB Christine Lagardeová viní z prudké evropské inflace změnu klimatu

Podle francouzské političky, která v současnosti působí jako prezidentka Evropské centrální banky (ECB), Christine Lagardeové, může za prudkou inflaci v Evropě změnu klimatu. Během rozhovoru s madame Figaro Lagardeová zdůraznila, že lidé musí vzít v úvahu, že klimatické katastrofy velmi ovlivňují cenovou stabilitu.

Christine Lagardeová trvá na tom, že je třeba vzít v úvahu změnu klimatu

Loni v červnu dosáhla inflace v eurozóně 8,6 % a následující měsíc v červenci evropský rating inflace vyskočil ještě výš na 8,9 %. Zatímco předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell v pátek přísahal, že zkrotí inflaci, členka výkonné rady ECB Isabel Schnabelová a guvernér Banque de France François Villeroy de Galhau tisku řekli, že k omezení rostoucí evropské inflace je zapotřebí větší oběťi.

“Centrální banky budou pravděpodobně čelit vyššímu poměru obětí ve srovnání s 80. lety,” řekl v pátek Schnabel. “I kdyby ceny reagovaly silněji na změny domácích ekonomických podmínek, globalizace inflace ztěžuje centrálním bankám kontrolu cenových tlaků,” dodal člen výkonné rady ECB.

Mezitím nedávný rozhovor madame Figaro s prezidentkou ECB Christine Lagardeovou ukazuje, že vedení centrální banky věří, že inflace v Evropě může pramenit ze změny klimatu.

Lagardeová není jedinou osobou, která spojila inflaci s údajnými dlouhodobými posuny teplot a počasí po celém světě. 15. srpna vydal New York Times úvodník o tom, jak mohou konkrétní politici bojovat proti inflaci. Bidenova administrativa sleduje stejný trend, protože nedávno implementovaný zákon nazvaný Zákon o snižování inflace tvrdí, že snižuje inflaci bojem proti změně klimatu.

Lagardeová věří, že změna klimatu ovlivnila cenovou stabilitu a poznamenala, že další klimatické katastrofy by mohly poškodit globální ekonomiku. „Pokud na celém světě dojde k dalším klimatickým katastrofám, suchům a hladomorům, bude to mít dopad na ceny, pojistné a finanční sektor.

Evropa se potýká s rostoucími náklady na energii v souvislosti s válkou mezi Ukrajinou a Ruskem, ale řada mediálních publikací trvá na tom, že „extrémní horko v USA, Evropě a Číně sužuje ekonomiky po celém světě a zhoršuje inflaci“. Analytici také předpokládají, že Evropané mohou při změně ročních období čelit extrémně kruté zimě. Během rozhovoru zveřejněného 25. srpna byla prezidentka ECB dotázána, zda pociťuje nějaký dopad, pokud jde o ponurou evropskou ekonomiku.

“Ano, absolutně. Stále nakupuji potraviny v supermarketu, platím své vlastní účty, včetně účtů za plyn, a potkávám se s lidmi na trhu. Postupuji vpřed se smyslem pro povinnost a pokoru.“

Originální článek Prezidentka ECB Christine Lagardeová viní z prudké evropské inflace změnu klimatu pochází z webu CryptoSvet.cz.