Taliban zakazuje obchodování s kryptoměnami v Afghánistánu a zatýká obchodníky

Obchodníci s kryptoměnami jsou zatýkáni Talibanem v Afghánistánu poté, co tamní centrální banka zakázala obchodování s digitálními aktivy. Podle páteční zprávy Bloomberg nařídil Taliban zákaz poté, co se někteří Afghánci obrátili na digitální aktiva, aby své peníze udrželi mimo dosah režimu.

Když Taliban převzal moc v srpnu loňského roku, mnoho občanů, zejména žen, našlo v Bitcoinu a v jiných kryptoměnách formu bezpečného útočiště. Mnoha ženám se díky kryptoměnám podařilo ze země uprchnout.

Taliban zakazuje kryptoměny

V komentáři k zákazu Sayed Shah Saadaat, vedoucí vyšetřování trestných činů na policejním ředitelství v Herátu, nazval Bitcoin podvodem:

“Centrální banka nám dala příkaz, abychom zabránili všem obchodníkům, jednotlivcům a podnikatelům v obchodování s podvodnými digitálními měnami, jako je Bitcoin,” řekl.

Jak informoval Saadaat, v zemi už bylo zatčeno 13 lidí. Většina už je ale po složení kauce na svobodě.

Kromě toho již uzavřeli 20 společností působících ve městě Herat a nabízejících služby s digitálními měnami. Herat je třetím největším městem v zemi a centrem obchodování s kryptoměnami. Město je domovem čtyř ze šesti kryptoburz v Afghánistánu.

Podle nedávné studie kryptofirmy Triple-A je Afghánistán na 38. místě mezi zeměmi s nejvyšším procentem občanů používajících kryptoměny.

Podle údajů společnosti má více než 1 milion Afghánců přístup k digitálním aktivům. To se rovná asi 2,65 % místní populace.

V únoru tohoto roku Taliban uvedl, že zváží povolení obchodování s kryptoměnami v rámci finančních praktik islámu. A zdá se, že se rozhodli nepovolit krypto služby v zemi a potrestat každého, kdo poruší pravidlo, vězením.

Tímto rozhodnutím se Afghánistán připojuje k Číně a zakazuje aktivity s digitálními aktivy.

Stojí za zmínku, že ostatní většinově muslimské země zaujaly k digitálním aktivům mírnější přístup.

Spojené arabské emiráty například povolily obchodování s kryptoměnami v dubajské svobodné zóně od září 2021. Dubaj také letos v červenci udělila licenci společnosti OKX k působení v regionu.

Mezitím Bahrajn podporuje digitální aktiva od roku 2019. V prosinci 2021 země schválila operace Binance na svém území.

Originální článek Taliban zakazuje obchodování s kryptoměnami v Afghánistánu a zatýká obchodníky pochází z webu CryptoSvet.cz.