Rusko a Írán plánují založit globální plynárenský kartel, Moskva spustí vlastní burzu drahých kovů

Po prohlášení ruského prezidenta Vladimira Putina z konce června, že členové zemí BRICS formalizovali plány na vytvoření nové „mezinárodní rezervní měny“, Rusko údajně buduje základy globálního plynového kartelu s Íránem. Finanční novinář a autor bestsellerů Simon Watkins tvrdí, že „aliance si klade za cíl kontrolovat co nejvíce ze dvou klíčových prvků v globální matici nabídky“. Rusko zároveň hodlá vytvořit burzu drahých kovů s názvem Moskevský světový standard.

Americký dolar a rubl zůstávají silné, masivní nárůst cen komodit „nejvíce poškodil evropskou ekonomiku“

Vladimir Putin navíc znovu kritizoval Spojené státy a zdůraznil, že USA potřebují „konflikty, aby si udržely svou hegemonii“. Uprostřed ukrajinsko-ruské války byl americký dolar silný a ruský rubl byl jednou z nejlépe fungujících fiat měn na světě.

Zdá se, že sankce proti Rusku neovlivňují transkontinentální zemi východní Evropy, ale spíše Evropu. Například autor Forbes Kenneth Rapoza ve zprávě zveřejněné v úterý vysvětlil, že „evropské trhy a energetická bezpečnost byla narušena ruskými sankcemi. Sankce, tvrdil Rapoza, „vyvolaly masivní nárůst cen komodit, který nejvíce poškodil evropskou ekonomiku“. Evropa trpí nejhorší inflací za poslední roky a zprávy uvádějí, že ruská ropa stále plní evropské čerpací stanice za přemrštěnou cenu.

Novinář trvá na tom, že Rusko a Írán budují základy globálního plynárenského kartelu

Na konci června Putin vysvětlil, že nová mezinárodní rezervní měna založená na koši měn byla přezkoumána členy zemí BRICS. Po Putinových prohlášeních, zhruba o dva týdny později, podepsaly ruský Gazprom a National Iranian Oil Company (NIOC) memorandum o porozumění (MoU).

Téhož dne Putin navštívil Teherán, aby projednal záležitosti s tureckými a íránskými vůdci. Finanční novinář z oilprice.com Simon Watkins se domnívá, že dohoda znamená, že Rusko a Írán budují základy globálního plynového kartelu. Úvodník dále poznamenává, že k partnerství by se mohl připojit i globální dodavatel LNG Katar, největší světová společnost na zemní plyn.

Tyto dvě země zaujímají první a druhé místo v tabulce největších světových zásob plynu – Rusko s téměř 48 biliony kubických metrů (tcm) a Írán s téměř 34 tcm – tyto dvě země jsou v ideální pozici, aby to dokázaly.

Plány Ruska na spuštění moskevské světové burzy drahých kovů

Zprávy, které ukazují, že země BRICS jsou uprostřed revizí nové mezinárodní měny a nedávné partnerství mezi Gazpromem a NIOC následují ruské snahy o přesun zlata. Podle capital.com má Rusko v úmyslu vytvořit vlastní burzu drahých kovů podobnou London Bullion Market Association (LBMA).

Hlavní ruský producent zlata Polyus vydal dluhopisy v čínských juanech a firma tak učinila dvakrát během 30 dnů. Reuters uvádí, že od začátku ukrajinsko-ruské války v únoru „poptávka po juanech vzrostla“.

 

Originální článek Rusko a Írán plánují založit globální plynárenský kartel, Moskva spustí vlastní burzu drahých kovů pochází z webu CryptoSvet.cz.