NFT BAYC v ohrožení likvadace

S rozvojem celého krypto trhu se dostaly do popředí i úvěrové služby, které nabízejí klientům možnost půjčit si ETH proti jejich sbírce nezaměnitelných tokenů. Co se ale stane, když cena tokenu spadne o desítky procent? Jaký to bude mít vliv na solventnost klienta? To se dozvíte v tomto článku.

NFT a pokles jejich ceny

Jedna z nejznámějších peer-to-peer úvěrových služeb BendDAO umožňující klientům půjčovat si ETH proti jejich NFT oznámila, že se potýká s problémy. Celý proces půjčování spočívá v tom, že si klienti mohou vzít půjčku ve výši 30-40 % minimální ceny jejich sbírky nezaměnitelných tokenů nebo, přičemž je nezaměnitelný token zastaven jako kolaterál.

Kolaterál – předmět daný do zástavy věřiteli k zajištění půjčky
Největší problém podle BendDAO je u desítek nezaměnitelných tokenů Bored Ape Yacht Club, které byly použity jako zajištění půjček a v současné době se jejich cena pohybuje nebezpečně nízko a existují dokonce obavy, že pokud cena bude ještě víc klesat, může to vyvolat nespočet likvidací.
Minimální ceny NFT BAYC se v posledních měsících velmi výrazně propadly a to tak, že 45 ze 272 znuděných opic, které jsou spojeny s půjčkami BendDAO se nyní nacházejí v nebezpečné zóně. Jednoduše řečeno pokud klesá cena těchto tokenů, stává se klient nesolventním a při dalším poklesu se může stát, že klient již nebude schopen dále splácet své závazky.

Originální článek NFT BAYC v ohrožení likvadace pochází z webu CryptoSvet.cz.