Veterán Goldman Sachs vysvětluje, proč Wall Street nerozumí Bitcoinu

John Haar – bývalý člen divize Asset Management společnosti Goldman Sachs – publikoval článek podrobně popisující to, co vnímal jako běžně názory na BTC, zdravé peníze a ekonomiku na Wall Street.

Vyjmenoval několik důvodů, proč členové tradičních financí buď protestují, nebo nedoceňují potenciál Bitcoinu jako globálních peněz.

Proč je Wall Street proti Bitcoinu

Jak bylo vysvětleno v pondělním příspěvku na blogu pro Swan, Haar řekl, že „prakticky nikdo“ nestrávil čas pochopením historie nebo základů peněz. Například nechápou vlastnosti, které ze zlata učinily historicky dominantní aktivum: trvanlivost, dělitelnost, rozpoznatelnost, přenositelnost a nedostatek.

Bitcoin, který je často označován jako „digitální zlato“ má tyto vlastnosti možná ještě silněji.

Haar převádí nedostatek porozumění na vzdělání:

“Názory, jaké mají lidé pracující v tradičních financích na historii nebo základy peněz, je téměř zcela utvářeny keynesiánskou ekonomií a možná i MMT (moderní měnovou teorií) v posledních letech.”

Bitcoin naproti tomu připomíná základní komoditní peníze s absolutně pevnou nabídkou, kterou nikdo nemůže změnit. Centrální bankéři jako Ben Bernanke a Christine Lagarde o tomto aktivu mluví příliš pozitivně.

Navzdory své údajné neznalosti investoři z Wall Street pravděpodobně „předstírali“, že se dobře orientují v BTC a dalších finančních tématech. Jako takoví proti Bitcoinu často zaujímaly pozice a „prostě opakovali námitky, které slyšeli v mainstreamových médiích“.

Uzavřená mysl a nedostatek perspektivy

Haar také popsal investory z Wall Street jako „vysoce výkonné stoupence konsensu, u nichž je nepravděpodobné, že by byli prvními osvojiteli nových technologií. Jsou to lidé, kteří obecně dodržovali pravidla po celý život… a obecně důvěřují autoritě a údajným expertům.”

Haar dochází k závěru, že většina lidí v oblasti tradičních financí, kteří se staví proti Bitcoinu, nedospěla ke svému názoru prostřednictvím hlubokého výzkumu nebo porozumění.

Kdo rozumí peněžní historii, ví, že lidé v seniorských pozicích v tradičních finančních institucích mají motivací mluvit o aktivu kriticky. Teoreticky by Bitcoin mohl lidem umožnit ukládat své bohatství, aniž by „investovali“ své peníze, což znamená méně obchodů pro investiční firmy.

„Dali by přednost tomu, aby byl světový kapitál nucen k investicím, ke kterým jejich společnosti jen tak náhodou poskytují přístup a vydělávají na nich šťavnaté poplatky,“ řekl Haar.

Originální článek Veterán Goldman Sachs vysvětluje, proč Wall Street nerozumí Bitcoinu pochází z webu CryptoSvet.cz.