CBDC by mohly bojovat s nadvládou Big Tech na platebím trhu – ECB

Evropská centrální banka tento týden představila diskusní dokument o výhodách a nevýhodách zavedení digitální měny centrální banky (CBDC). Uvedla, že CBDC by mohly pomoci odvrátit dominanci Big Tech firem na platebním trhu kvůli „síťovým externalitám“ obklopujícím používání směnného prostředku.

Dokument nakonec uvádí, že CBDC může být „jediným řešením, které zaručí hladké pokračování současného měnového systému“.

Hrozba Big Tech

Diskusní dokument začíná konstatováním rostoucího zájmu o CBDC, které nyní zkoumají centrální banky po celém světě. Dosud byly spuštěny ve dvou zemích: na Bahamách a v Nigérii.

Zpráva uvádí do kontextu jejich růst a potenciál pro přijetí v rámci širšího fenoménu rychle se digitalizujícího světa a ekonomiky. To vedlo k tomu, že se digitální platformy staly dominantními obchodními modely a rostoucí dat a softwaru. Přispělo to však také k protikonkurenčnímu prostředí, které centralizuje digitální tržní sílu s hrstkou technologických gigantů.

Tato tendence k centralizaci je způsobena „síťovými externalitami“ – což znamená, že uživatelé jsou přitahováni k těmto platformám právě proto, že je používají ostatní.

„V extrémním případě to může vést k výsledku typu vítěz bere vše s jedinou dominantní platformou v určitém segmentu trhu,“ vysvětluje zpráva.

Pokud jde o kryptoměny, ECB se obává, že dominantní platformy Big Tech firem vydávajících digitální měny by mohly využít síťové externality k tomu, aby se staly dominantními emitenty soukromých peněz.

Co může CBDC nabídnout

CBDC je považována za nástroj, který může zajistit pokračující praktické využití veřejných peněz v ekonomice. Mohlo by to snížit náklady na platby, vyřešit třenice ve finančním zprostředkování a zlepšit schopnost centrální banky sloužit jako věřitele poslední instance.

Ochranou měnové suverenity by CBDC pomohla udržet kontrolu centrální banky nad měnovou politikou. Pokud jsou ceny v ekonomice denominovány v jiné měně, pak jakákoli expanzivní politika pouze vytvoří záchvat inflace bez jakéhokoli zvýšení ekonomického výstupu.

„Teoreticky může měnová autorita ‚tisknout‘ neomezené množství domácí měny na podporu finančních institucí v nouzi.

Ti, kdo jsou věrní primární kryptoměně, jako je Jack Dorse , věří, že samotný Bitcoin může zpochybnit globální nadvládu dolaru. 

Centrální bankéři se však mají jiný názor. Bývalý předseda Federálního rezervního systému Ben Bernanke v květnu řekl, že Bitcoin již jako alternativní peníze selhal. Později téhož měsíce také švédská centrální banka zveřejnila svůj názor, že Bitcoin ani Ethereum nejmohou být klasifikovány jako měny, především kvůli jejich volatilitě. 

Originální článek CBDC by mohly bojovat s nadvládou Big Tech na platebím trhu – ECB pochází z webu CryptoSvet.cz.