Nejstarší vývojář Bitcoin Core oznamuje odchod do důchodu po osmi letech

Vedoucí vývojář a vedoucí správce softwaru Bitcoin Core, Wladimir van der Laan, potvrdil, že odchází do důchodu. Opustí projekt po téměř osmi letech ve vedení.

Van der Laan je druhým nástupcem Satoshiho Nakamota a je jedním z mála lidí na světě s konečným potvrzením přístupu na GitHub Bitcoin Core. To znamená, že má hluboký přístup do útrob kódu největší kryptoměny na světě.

Jeho přístup nepatřil nikomu jinému než Satoshi Nakamotovi, tvůrci Bitcoinu. Nakamoto předal tento přístup vývojáři Gavinu Andresenovi, který jej poté převedl na van der Laana. Andresen ovládal kód přímo po Nakamotovi, ale na projektu strávil jen něco málo přes dva roky. V roce 2014 post opustil a předal ho Nizozemci, který tuto pozici zastává dodnes.

Nejstarší vývojář Bitcoin Core uvádí syndrom vyhoření a únavu

Van der Laanův význam pro Bitcoin Core lze měřit v čase. Vývojář strávil údržbou kódu více času, než dali dohromady Nakamoto a Andresen. S jeho pomocí se Bitcoin změnil z měny pro geeky a zločince na jedno z nejcennějších aktiv na světě.

V lednu loňského roku Van der Laan uvedl, že plánuje zahájit postupné ukončení své účasti. Dne 8. srpna vývojář potvrdil jeho odchod prostřednictvím twitteru . “Je čas přejít k jiným věcem,” řekla.

Tato fráze je podobná té, kterou vyslovil Nakamoto, když před téměř 12 lety opustil Bitcoin Core. V té době Satoshi také prohlásil, že je „čas věnovat se jiným projektům“. Poté ale jako důvod rezignace uvedl syndrom vyhoření.

V tomto smyslu van der Laan klasifikoval práci na softwaru s otevřeným zdrojovým kódem jako „stresující“. Vývojář uvedl, že by v budoucnu váhal se zapojením do dalšího „nevděčného idealistického open source nebo výzkumného projektu“.

Tvrdá práce a málo placená

Obecně řečeno, vývojáři BTC jsou v podstatě dobrovolní pracovníci. Některé získávají dary od nadšenců nebo podporovatelů sítě, jiné získávají granty poskytované společnostmi.

Ani s těmito dary Bitcoin Core sám vývojáře neodměňuje. Výsledkem je, že většina z nich je ve srovnání s vývojáři s podobnými dovednostmi pracujícími v jiných odvětvích nedostatečně placená.

Van der Laan poukázal na to, že kritika chyb byla jedním z důvodů, proč ho jeho profese unavila. Kategoricky popřel zvěsti, že se podílel na jiných kryptoměnových projektech.

“Decentralizovanější Bitcoin”

Na rozdíl od Andresena Van der Laan nejmenoval žádné přímé nástupce na svůj post. Podle vývojáře je jeho přáním, aby jeho odchod pomohl Bitcoin k větší decentralizaci.

Van der Laan proto plánuje delegovat většinu svých funkcí do jiných rukou a proces zcela decentralizovat. Vyjádřil přání, aby Bitcoin Core decentralizovalo Satoshiho potvrzovací klíč na GitHubu, který je v současné době v jeho rukou s tím, že Bitcoin již nepotřebuje oficiálního správce.

Van der Laan naznačil ochotu reagovat pouze v případě nouze.

Bitcoinová komunita včetně nás děkuje Van der Laanovi za jeho osm let služby hlavního správce softwaru.

Originální článek Nejstarší vývojář Bitcoin Core oznamuje odchod do důchodu po osmi letech pochází z webu CryptoSvet.cz.