Cenzoři decentralizované burzy Uniswap umístili na blacklist 253 adres

Podle nedávno zveřejněné zprávy, zablokovala decentralizovaná burza (dex) Uniswap zhruba 253 kryptoměnových adres údajně spojených s trestnými činy nebo vládními sankcemi. Tyto informace objevil vývojář softwaru Banteg, který analyzoval a uložil sdílené protokoly ze serveru Uniswap.

30 z 253 blokovaných adres jsou názvy domén ENS

19. srpna vývojář softwaru Yearn Finance Banteg zveřejnil vlákno na Twitteru, které tvrdí, že dex Uniswap blokuje 253 krypto adres. “Uniswap poskytl neobvyklou úroveň transparentnosti,” řekl Banteg v souvislosti s “cenzurou frontendu prostřednictvím TRM Labs.” Uniswap uzavřel partnerství s TRM Labs v polovině dubna a firma uvádí na blacklist kryptoadresy, které mohou být spojeny se sankcemi a krypto zločiny.

Tentýž měsíc se objevily zprávy, které naznačovaly, že několik nevinných uživatelů Uniswap bylo ovlivněno frontendem TRM Labs. V té době si nikdo nebyl jistý, kolik přesně krypto adres bylo na blacklistu frontendu Uniswap. Banteg říká, že existuje 253 adres a 30 adres jsou názvy domén ENS.

Smart kontrakty a kód jsou decentralizované, nikoli webové platformy, které je hostují

Tato zpráva následuje po nedávném zákazu americké vlády, Tornado Cash, protokolu pro míchání etherea, který využívá technologie Coinjoin a ZKsnark. Poté, co byl Tornado Cash zakázán, byl zatčen vývojář mixéru, open source kód na Githubu byl vymazán, přispěvatelé do codebase Tornado Cash byli zabanování a server Discord projektu byl také smazán.

Nezisková organizace, která se zaměřuje na politické problémy, kterým čelí krypto aktiva, Coin Center, se však domnívá, že Úřad pro kontrolu zahraničních aktiv (OFAC) amerického ministerstva financí „překročil svou zákonnou pravomoc“.

Zatímco Uniswap aktualizoval svůj frontend s bránou TRM Labs, pravděpodobně existuje mnohem více krypto společností a DeFi protokolů, které dodržují stejná opatření. Například 8. srpna Banteg odhalil, že Center Consortium, emitent stablecoinů provozovaný společnostmi Circle Financial a Coinbase Global, zmrazil 75 000 USDC, které patřily uživatelům Tornado Cash.

Problémy kolem Tornado Cash a opatření přijatá týmy defi, jako je Uniswap, odhalují základní slabinu takzvaných „decentralizovaných finančních“ protokolů, jsou tedy skutečně decentralizované?

Faktem je, že Uniswap je společnost registrovaná v USA a frontend neboli webová stránka je vlastněna americkým subjektem. Časem si lidé možná budou chtít ujasnit, že webové portály defi nejsou decentralizované a jediné, co by se dalo takto klasifikovat, by byly smart kontrakty a kód.

Originální článek Cenzoři decentralizované burzy Uniswap umístili na blacklist 253 adres pochází z webu CryptoSvet.cz.