OSN: „Monitorování používání kryptoměn může učinit internet bezpečnější“

Výkonná ředitelka OSN Ghada Walyová hovořila o kryptoměnách na Světovém ekonomickém fóru a řekla, že „monitorování používání kryptoměn může zvýšit bezpečnost internetu“.

Ředitelka  OSN považuje monitorování kryptoměn za užitečné při ochraně internetu

Ghada Walyová, výkonná ředitelka Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu, pře dvěma dny na Světovém ekonomickém fóru řekla, že monitorování toho, jak se používají kryptoměny, může zajistit budoucí bezpečnost internetu.

Walyová svou přednášku zaměřila na důležitost způsobů, jakými se digitální aktiva používají nelegálně, konkrétně řekla:

„Je tu prvek budování kapacit a národní regulace, ale také vyšetřování shromažďující důkazy. Je tam celý tento příběh kryptoměn a toho, jak je někteří uživatelé na internetu využívají v nelegální formě. Jedná se o malé zásahy, u kterých je třeba provést velké investice do infrastruktury při budování kapacit v prostoru kybernetické bezpečnosti“.

V zásadě by se mělo nejprve zaměřit na kontrolu používání kryptoměn na národní úrovni.

Poté potvrdila, že zejména obyvatelé v rozvíjejících se zemí jsou obzvláště aktivními uživateli kryptoměn a ihned  odrazovala státy rozvíjejících se trhů od sázení na kryptoekonomiku.

Krypto pro nelegální použití: případ Tornado Cash

Walyová odkazovala na kryptografii a kryptoměny pro použití v nezákonných činnostec, jako je praní špinavých peněz a krádeže.

V tomto ohledu je v popředí nedávný případ Tornado Cash, krypto mixérue, který byl začátkem srpna zařazen na černou listinu amerického ministerstva financí za údajné praní kryptoměn za více než 7 miliard dolarů.

Konkrétně Úřad pro kontrolu zahraničních aktiv (OFAC) údajně sankcionoval Tornado Cash za to, že byl použit k mixování kryptoměn v hodnotě 455 milionů dolarů z hacku státem podporované hackerské skupiny z Korejské lidově demokratické republiky (KLDR) Lazarus Group. Kromě toho byla platforma použita k vyprání dalších 96 milionů dolarů ve finančních prostředcích od dalších kybernetických zločinců.

Brzy poté nizozemská agentura zatkla vývojáře Tornado Cash Alexeje Pertseva a potrestala ho za vytvoření nástroje k páchání kriminálních činů.

Originální článek OSN: „Monitorování používání kryptoměn může učinit internet bezpečnější“ pochází z webu CryptoSvet.cz.