Co byste měli vědět o kryptoměnách?

Investování do kryptoměn přineslo obrovské zisky mnoha lidem i přes relativně nízký kapitálový závazek, ale jsou i tací, kteří přinesli opravdu těžké ztráty. Jejich milenci je často považují za peníze a majetek budoucnosti, a dokonce za ztělesnění svobody; Samotný bitcoin, nejstarší a nejdůležitější virtuální měna, je vnímán jako uchovatel hodnoty, něco jako „digitální zlato“. Odpůrci kryptoměn je vidí hlavně jako hračky pro spekulanty, bezcenná a zbytečná aktiva a finanční pyramidy.

O kryptoměnách bylo napsáno a řečeno mnoho, ale z výše zmíněných důvodů je obsah s nimi spojený často značně zaujatý a emocionálně nabitý. Největší roli hraje bezpečnost a manipulace s měnami, některé webové stránky nabízejí různé způsoby převodu, všechny zabezpečené, jako například Betano (https://sazenibonusy.cz/betano-promo-kod/), ale o kryptoměnách více v následujících odstavcích.

Kryptoměny – co jsou tato aktiva a čím se vyznačují?

Už samotný název vypovídá hodně o tom, co jsou kryptoměny, což jasně naznačuje, že zde máme co do činění s kryptografií a měnami. Nutno ale hned dodat, že jde o specifické měny, protože existují pouze v digitální podobě.

Kryptoměny nemají fyzickou podobu, ale mají určitou hodnotu, lze je tedy nazvat virtuálními nebo digitálními penězi. To znamená, že pokud prodejce přijme platbu v dané kryptoměně, můžete za zboží nebo službu platit stejným legálním způsobem jako ve zlotých, eurech, dolarech nebo jiné fiat měně (jedná se o tzv. fiaty). A co víc, když vám například kamarád dá adresu své peněženky dané kryptoměny, můžete mu snadno převést libovolný počet jejích jednotek a obejít tak banku a další zprostředkovatele. Snadno tak vypořádáte i sdílené výdaje.

Faktem ale je, že kryptoměny dnes pro svou platební funkci téměř nikdo nevyužívá. Většina lidí je právem považuje za finanční nástroje, které podléhají aktuálnímu zhodnocení, vyznačují se vysokým investičním rizikem, ale zároveň nabízejí šanci generovat skutečně velkolepé zisky. Nakupují a prodávají se především na kryptoměnových burzách, které v mnohém připomínají tradiční burzy akcií, dluhopisů, měn a komodit.

Bitcoin a počátky kryptoměn

Všeobecně se věří, že bitcoin (BTC) dal vzniknout kryptoměnám a blockchainové technologii. Vznikla na začátku roku 2009, tedy hned po vypuknutí světové hospodářské krize, jejíž důsledky jsme pociťovali několik let.

Pro diskutované téma je důležitý fakt, že tehdejší krize těžce narušila důvěru ve vlády a centrální banky, které byly odpovědné mj. pro vznik bubliny na realitním trhu nebo následné hromadné dotiskování peněz. Odpovědí na jejich počínání bylo vytvoření bitcoinu, tedy měny s omezenou nabídkou (celkem 21 milionů BTC v oběhu), která měla umožnit rychlé, bezpečné a levné platby bez zprostředkovatelů a zároveň zůstat za hranicí kontrola vlád a finančních institucí.

Zajímavé je, že dodnes není jasné, kdo bitcoin vlastně vytvořil. Víme, že je to zodpovědnost vynikajícího programátora nebo skupiny programátorů přezdívaných Satoshi Nakamoto. Jeho (ani jejich) pravou identitu však neznáme a nikdo nikdy neprokázal, že by se podílel na vzniku první digitální měny.

Sluší se dodat, že ačkoli je bitcoin oficiálně uznáván jako první kryptoměna, podobná řešení (včetně bitového zlata nebo hashcashe) vznikla těsně před ním a v 90. letech se objevily první koncepty decentralizovaných elektronických plateb.

Altcoiny, neboli alternativní kryptoměny

Je zcela běžné se domnívat, že vznik konceptu technologie blockchain byl důležitější než samotný vzhled bitcoinu. Rozsah jeho potenciálních aplikací je široký; slouží nejen k vytváření nových kryptoměn, ale také k experimentování s mnoha dalšími řešeními, která jsou založena na kryptografii nebo distribuované databázi (k tomuto vláknu se vrátíme později).

Kryptoměny, které vznikly po bitcoinu, se nazývají altcoiny (z anglických slov: alternative a coin). Nejstarší a nejdůležitější z nich jsou ethereum, litecoin, ripple nebo monero, ale mějte na paměti, že v současné době existuje několik tisíc virtuálních měn a tokenů. Některé nabízejí užitečná, až revoluční řešení, ale najdou se i bezcenné projekty a dokonce podvody, tedy jednoduché podvody. Zajímavé je, že i přes obrovský, dynamický rozvoj trhu, bitcoin stále tvoří 40-60 % jeho celkové kapitalizace.

Sluší se dodat, že starší altcoiny byly často založeny na řešeních přijatých v bitcoinu, ale měly být rychlejší, efektivnější a užitečnější. Takových „bitcoinů 2.0“ byly vytvořeny desítky, ale žádný nepřinesl revoluci na trhu. Více nadějí se vkládá do novějších kryptoměn, zejména těch, které mají vlastní blockchainy pro vytváření decentralizovaných aplikací (např. ethereum, cardano nebo polkadot). Projekty, které vedou k řešení problému konektivity, tzv chytré smlouvy s externími datovými zdroji (např. chainlink), stejně jako platformy podporující více blockchainů současně (např. polkadot).

Originální článek Co byste měli vědět o kryptoměnách? pochází z webu CryptoSvet.cz.