První verze kódu hard forku ETH obsahuje chybu, která by mohla způsobit rollback bloků

Potenciální hard fork sítě ETH, zveřejnil kód projektu na GitHubu. Ale 14. srpna uživatelé objevili chybu v kódu, která by mohla zvrátit bloky blockchainu.

Podle novináře Colina Wu by tento obrat mohl vrátit blockchain zpět do stavu před hardforkem London, který byl aktivován před více než rokem. To znamená, že ETHW by nerozpoznal žádný z bloků vytvořených od tohoto data, což by přineslo velké problémy s kompatibilitou.

V pondělí 15.srpna vývojář upozornil tým ETHW na chybu, která prošla opravou. Případ však vrhá nové světlo na rizika, že hardfork sítě může způsobit problémy pro ekosystém jako celek.

Chybný kód

Podle GitHubu skupina vedená těžařem Chandlerem Guo před osmi dny uvolnila úložiště nové sítě. Složka obsahuje mnoho informací o ETHW, od nového loga – podobného tomu ETH – až po potvrzení Proof of Work (PoW).

Kromě toho kód také potvrzuje smazání EIP-1559. Vývojář známý jako Zhijie však našel mezeru v kódu.

Podle Zhijie tato mezera umožnila obrácení bloků na blockchainu, které by dosáhlo doby hard forku London. Prostřednictvím tohoto rollbacku budou všechny bloky vytěžené po hard forku ze srpna 2021 novou sítí odmítnuty.

“Hm, možná se mýlím, ale kód níže nakonec zablokuje změnu hashe. Síť ETHW nepřijme žádné bloky vytěžené od hard forku London. Jinými slovy, ETHW nebude pokračováním ETherea, ale zvratem před Londonem.“ varoval vývojář.

To znamená, že nová síť by měla velké problémy s kontinuitou. S rollbackem na této úrovni by ETHW nemohlo pokračovat s transakcemi ETH od aktualizace The Merge. V praxi by to byla úplně jiná síť a ještě méně kompatibilní než tradiční hard fork.

Vývojáři řeší problém

Při psaní svého upozornění označil Zhijie profily ETHW a Chandler Guo na Twitteru jako způsob, jak je upozornit. Asi o 22 hodin později ETHW profil potvrdil chybu a řekl, že týmu se již podařilo problém vyřešit.

Řešení přinesl Alexey Akhunov, softwarový inženýr, který je součástí týmu budoucí nové sítě. Podle Colina Wu tým vydal opravný kód pro zranitelnost v úterý ráno. Kód je již dostupný na GitHubu.

Originální článek První verze kódu hard forku ETH obsahuje chybu, která by mohla způsobit rollback bloků pochází z webu CryptoSvet.cz.