09.12.19 Technická analýza ENJ a ADA – Enjin coin jako světlo naděje v temnotě

Máme pondělí a to znamená, že je den pro další pravidelnou analýzu na vybrané coiny. Dnes se podíváme vůbec poprvé na Enjin coin (ENJ) a Cardano (ADA). Obzvláště Enjin coin je zajímavý tím, že jde už několik týdnů proti trendu a za tu relativně krátkou dobu stihl udělat moc pěkné zhodnocení. Celkový zisk byl ode dna přes 130 %, ale vzhledem ke korekci růstu už menší část coin ztratil. U Cardana je situace obdobná, jak můžeme vidět u dalších TOP altů, které kryptotrh nabízí. Od léta klesáme a dost možná nás čeká i retest minima z minulého roku. Ale kdo ví, trh je už dost přeprodaný a mohli bychom být brzy překvapeni. Respektive, když může Enjin coin předvádět již teď pěkný price action, tak proč ne i ostatní alty jako je Cardano. Nejdůležitější je, že se blížíme ke konci roku a to pro všechny trhy důležitá a sledovaná událost, protože close ročních svíček má významný vliv na vnímání trhu.

Aktuální situace na 4H TF ENJ/USD

Tak pojďme na první coin a tím je právě Enjin coin, který má svoje letošní maximum z března kolem cenové úrovně 0.25 USD. Od té doby kurz klesal. Ačkoliv ze začátku nebyl pokles nijak dramatický a dokonce se zdálo, že coin bude v růstu pokračovat. Nestalo se tak a v létě začal trh klesat hodně agresivním způsobem, což pro trh znamenalo hodně velkou ztrátu. Abych to trochu urychlil, tak situace se začala uklidňovat až začátkem září, kdy negativní momentum začalo ztrácet na síle. Nicméne, i v tomto měsíci ještě proběhl propad ceny a konečná zastávka byla až na úrovni 0.0493 USD. Bohužel, cena se následně opakovaně odrážela od hladiny 0.0684 USD, až to nakonec nakupující vzdali a kurz musel kvůli tomu opětovně vyklesat do úrovně 0.0493 USD. To ale vůbec nevadilo, protože tím v podstatě proběhl úspěšný retest této hladiny a okamžitě tedy následoval pořádný odraz.

Zpočátku nebyl růst moc agresivní, ale cca po deseti dnech začala mohutná pumpa, která cenu během dvou dní posunula až k úrovni 0.111 USD. V této rezistenci postup up skončil a začala korekce, ve které jsme i nyní. Všimněte si důležité věci a tím je ten obrovský nákupní tlak. Vzhledem k předešlým objemům je jasné, že to muselo s kurzem hodně pohnout. Teď je právě otázka, zda to pouze nějaký subjekt schválně nevypumpoval, aby nalákal nenažrané investory, kterým to teď prodává za tu nejlepší možnou cenu. Kurz se po pumpě zatím nepropadl níž jak po hladinu 0.0828 USD, což je samozřejmě úspěch, ale něco podobného jsme tu již měli na celém trhu ke konci října a víme, jak to nakonec dopadlo. Dost důležité tedy bude sledovat další price action v rozmezí dvou týdnů a na základě toho se budou dát vynášet další soudy.

Aktuální situace na 4H TF ADA/USD

Tak u Cardana je situace podobná, ale s tím rozdílem, že zde máme letošní maximum z léta a bez té poslední velké pumpy. Cardano ztratilo dost a je dost blízko k tomu, aby atakovalo hladinu minima z minulého roku. Nicméně, do konce roku by se nic takového stát nemělo, protože by trh musel opravdu hodně tvrdě spadnout na hubu a to se snad nestane. Letošní minimum je tedy na úrovni 0.0336 USD, kde započal poslední odraz, jenž dovedl cenu až po úroveň 0.0419 USD. Výš nebyl kurz puštěn a následoval pokles po hladinu 0.357 USD, kde proběhla pozitivní reakce. Nicméně, jsem toho názoru, že Cardano se do konce roku nedostaně určitě výš jak k zakreslené rezistenční trendovce. Spíš bych to viděl na pokles po úroveň 0.0336 a tedy retest této hladiny.

Závěr I přes tu poslední pumpu na Enjin coinu to není žádná sláva a od letošního maxima jsou oba coiny dost daleko. Snad se situace ale už nezhorší a když ano, tak snad ne natolik, aby to mělo nějaký zásadní vliv na vstup do dalšího roku. V podstatě do konce roku nečekám nic velkého.

POZOR: Žádné údaje v článku nejsou investiční radou. Tým CryptoSvet.cz důrazně doporučuje silné zvážení rizik.

Originální článek 09.12.19 Technická analýza ENJ a ADA – Enjin coin jako světlo naděje v temnotě pochází z webu CryptoSvet.cz .